Norra Åland 7-15 juli

 

Berättelse med bilder finns nedan. Man kan klicka på bilderna, så blir de större.

 

Det finns även ett galleri med alla bilder, med kortfattad text, där man också kan klicka på bilderna och sedan förflytta sig genom att använda pilarna.

Länk till galleriet.

 

Sammanfattning och första dagen:

 

Under 8 dagar, mellan den 7 och 15 juli, så paddlade vi på norra Åland. 7 bilar och 15 deltagare, från Friluftsfrämjandet Märsta-Sigtuna, med kajaker avreste från Grisslehamn på lördagsmorgonen och återvände på söndagskvällen veckan efter. Vi utgick från Sandösunds camping på Vårdö och höll till i farvattnen mellan Saggö och Enklinge. Vädret var omväxlande, med inledande regn, som följdes av både soliga och mulna dagar, ibland lite regn och ibland blåst. Det blev aldrig den riktiga värmen, som inbjöd till att ligga still på klipporna och lata sig och bada även om vi fick ett antal sådana tillfällen under dagarna. Vattentemperaturen höll sig omkring 15 grader och i luften var det 15-20 grader. Ofta verkade vi, enligt sjörapporterna, ligga i lågtryckets centrum, och besparades därmed en del kraftigare vindar.

 

Genom att även Sven och Heléne samt Emelie och Gustaf ryckte in som ledare kunde vi dela upp oss i två grupper under dagarna, och fick då lätthanterliga grupper. Även Peter fick prova på. Vi hade dock alltid gemensamma tältplatser, samt ofta gemensamma kaffe- och lunchplatser. Några dagar hade vi olika rutter.

 

Dagsetapperna blev mellan 14 och 26 kilometer, bortsett från första och sista dagens kortare etapper och 20 kilometer är en ganska lagom längd om det inte är för mycket motvind. Det ger utrymme för både behagliga kaffe- och lunchraster, med tillhörande sol och bad. Dagarna med blåst och en del vågor gav erfarenhet, och förhoppningsvis mer självförtroende, åt flera. Även att vara ute 8 dagar är en upplevelse, och norra Åland erbjuder ett fantastiskt fint område för paddling, med sina härliga klippor. Dock är det ju lite utsatt för vind.

 

Bortsett från egna, tidigare, erfarenheter, så hade vi även fått en del tips från Friluftsfrämjandet Norrviken. Vi "avlöste" dem vid campingen, efter deras veckotur som verkade ha bjudit på finare väder än det vi fick. Efter att ha packat kajakerna, och ätit glass, så paddlade vi cirka 1.5 timme i motvind till en lägerplats med klippor i kvällssol.

 

Vägfärjan till Vårdö Iläggning vid Sandösunds camping
Glass och genomgång Första kvällens läger på soliga klippor

 

Andra dagen:

 

Efter en stund, när vi korsar vägfärjans led till Simskäla, så kommer regnet och varar hela dagen. Peter och Sven är duktiga på att arrangera vindskydd, med medhavda presenningar, och släpar glatt upp kajaker som fästanordningar eller använder drivved. Under skydden kan vi sedan fika, luncha och äta kvällsmat. Tyvärr gjorde sig inte de fina omgivningarna, med smala passager, kobbar med stora åländska fågelholkar gjorda av ihåliga trädstammar med en sten på taket och fina uddar med klippor så bra i det strilande regnet.

 

Kaffe under Peters vindskydd I regn förbi fågelholkar
Regnig och kall rast på fin udde Värmande kaffe
Blöt Kalle Peter och Sven ordnar regnskydd
Lennart och Ingegerd under regnskyddet

  

Tredje dagen

 

Efter lite torkning av utrustning gör vi en dagsutflykt till Länsmansgrundet, med sin raststuga, och till en ö med tordmular. Gammal sjö ligger på från norr och ger en vågig överfart. Fascinerande att se mängden av tordmular på klipporna och i luften. På öarna är det en väldig blomsterprakt. Några passar på att göra en extra sväng ut i vågorna, medan de flesta följer en mer skyddad väg tillbaka till tälten. På kvällen kan vi äta utan regnskydd.

 

Gustaf torkar kläder Inte så vanligt med badminton på kajakturer
Tordmular I skydd från dyningarna
Mjölkört Axveronika

 

Fjärde dagen

 

Idag passar vi på och proviantera och fylla på vatten. Vi ringer på morgonen till Hamnsundets kiosk, som är snälla och ordnar en del varor till oss. Efter en fin paddling kommer vi dit vid halvtvåtiden och lunchar samt fördelar de beställda varorna. Kiosken är även generös med storlek på glasskulorna. På kvällen paddlar vi sedan en dryg mil österut, från början lugnt men sedan en del vågor, för att hitta en bra tältplats för att komma i läge för de nordöstra delarna av skärgården. Ånyo en fin kväll på klipporna, även om det kommer några regnstänk.

 

Passerar fina klippor Utdelning av mat
Stora glasskulor i egna bägare Bensträckare

 

Femte dagen

 

En fin dag, där oroliga moln lurar runt om oss och det verkar regna häftigt på fasta Åland. Vi får dock sol så gott som hela dagen och njuter av kaffe och lunch på släta klippor samt en avslutande tältplats på stora, släta hällar. Den ena gruppen far via Väderskär, dock utan att hitta Stormskärs-Majas stuga. Peter, samt Gustaf och Emelie, firar den fina dagen och tältplatsen med att bjuda alla på gräddtårta och efter en sedvanlig övandring, ledd av Kalle, så njuter vi av solnedgång i havet, något som man får uppleva på Åland och på västkusten.

 

Friluftsmässig torkning Kafferast på fina klippor
Öppna vatten Hotande moln
Molnformationer Den andra gruppen anländer till lägerplatsen
Camilla gör stompa Ungdomarna bjuder på gräddtårta
Kajakparkeringen Kalle leder öpromenad
Ingrid med fina hjortron Tandborstning
Trapperroder "Pettson" (Olle) beskådar solnedgången
.. liksom Heléne

 

Sjätte dagen

 

Väderprognosen talar om sydlig vind 13 m/s på eftermiddagen, så vi ger oss iväg mot Enklinge för att försöka hitta en bra natthamn där, med ev. besök till affär och museum. Efter fika, och bad på klippor i lä, så når vi Enklinge nordsida frampå eftermiddagen Trots idogt letande hittar vi inga tältplatser alls, utan vi får till slut tillåtelse att tälta vid hamnen på nordsidan. Regnet vräker ner, när vi sätter upp tälten. Bengt lyckas ordna skjuts och är efter en stund tillbaka med färskrökt lax till alla. Peter hittar som vanligt blåbär.

 

Ledarflaggan vajar i vinden Frukost
Blomsterprakt Ösregn mitt i tältresning
Camilla söker skydd Bengt kommer med färskrökt lax till alla
Peter med blåbär

 

Sjunde dagen

 

Vi beger oss igen västerut. Vi tillbringar fyra timmar på en ö, med kaffe, lunch, sovande och bad i avvaktan på att den sydliga vinden ska avta. På eftermiddagen besöker vi sedan jättegrytan på Dömmarskär, och dess släta badklippor, innan vi igen får njuta av en kväll på stora, släta klippor. Den sedvanliga öpromenaden, och en stretching ledd av Emelie, följs av solnedgång i havet, där vi alla sitter och njuter på klipporna.

 

Genomgång Kalle och Mats
"Pettson" vilar Alla vilar, i avvaktan på avtagande vind
Bad på Dömmarskär Kaffe och bad
Mats räddas från jättegrytan Mot lägerplatsen
Emelie leder stretching Vår fina tältplats
Camilla gör blåbärspaj Bärplockaren Peter
Britt-Marie Gammal huggorm
Olle och Ingrid Solnedgång

 

Åttonde dagen

 

Denna dag tar våra grupper olika vägar och hittar skyddade rastplatser i den nordvästliga vinden. Vår nordliga grupp hittar ön Olle för lunch. På förra årets Ålandstur döpte vi en obenämnd ö till Olof, då alla manliga deltagare hade namnet Olof gemensamt, men här fanns ön Olle på riktigt.

 

Efter överfart i sidvindsvågor, når vi vår sista övernattningsö där vi, i den avtagande vinden, får en fin kväll på klipporna.

Samhörande Trapperkajaker Sista kvällens middag

 

Nionde dagen

 

Efter en natts regn, som upphör lagom till frukosten, paddlar vi på förmiddagen till baka till campingen, för att därefter tillbringa en lång eftermiddag i det fina Mariehamn innan vi sedan, via Eckerö far hem till Sverige. En sista summering görs av turen vid smörgåsbordet och det var extra roligt denna gång att ha ungdomar med sig

 

 

Frukost efter nattens regn Sista rasten
Mot campingen Färjan vid Eckerö

  

Vi som var med var

 

Mats,  Kalle (huvudledare)

Emelie, Gustaf, Sven, Heléne (ledare)

Camilla, Lena, Britt-Marie, Bengt, Peter, Ingegerd, Lennart, Olle, Ingrid

 

Författare och fotograf: Mats Ljungberg