Kanotsommar 2000

Kajakpaddlingen har under de senaste åren blivit otroligt populär. Det är många som gärna skulle vilja pröva på om tillfälle gavs. Det är verkligen synd att vi inte har kajakpaddling på programmet i vår lokalavdelning. Det beror som vanligt mest på brist på ledare, men också brist på egna kajaker att öva med. Vi har visserligen ett par gamla kajaker i Flottvik, men dom är inte rustade för några riktiga utflykter.

Det finns dock möjligheter att utnyttja t.ex. Uppsalas pröva på kvällar och deras turer.Se vidare http://www.frilufts.se/uppsala/allmnverk/kanot-sekt.html Det finns också möjlighet att delta i andra aktiviteter ordnade inom Stockholmsdistriktet. I år hade man nästan 100 ledarledda turer inom Stockholmsdistriktet. Telefon till distriktskansliet 08-55630740. e-mail friluft@telia.com Man skall dock veta att vara ute i mycket god tid, då många av turerna är fullbokade månader i förväg.

Säsongen 1999 deltog Mats och jag för första gången i kajakaktiviteter ordnade av Uppsala lokalavdelning. Före det hade vi prövat på egen hand en gång i hyrda kajaker, med en snabb instruktion av uthyraren. Sedan har vi byggt på det med diverse aktiviteter och i sommar har vi varit ute flera gånger på egen hand i Stockholms skärgård. Det är inga särskilda svårigheter att paddla, men man måste förstås börja i lugna vatten. Det svåraste momentet är i- och urstigning, det är oftast där man hamnar i plurret. En annan svårighet är orienteringen, som dom flesta bara ägnar förströdda tankar, när dom följer en ledare. Det är inte så lätt att orientera, när konturerna av öarna flyter ihop. Man måste följa med hela tiden och ofta även använda kompassen för att komma rätt.

Nu har vi blivit så bitna att vi planerar inköp av egna kajaker för nästa sommar. Vi har hyrt och prövat ett stort antal olika kanottyper för att känna oss för.

Jag vill gärna dela med mig av bilder och erfarenheter från sommarens kanotäventyr.

På Friluftsfrämjandets hemsida hittade vi en annons om en "sambo-paddling" med Ljungskile lokalavdelning på Västkusten. För att få vara med skulle man vara ett par. "Gemensamma friluftsupplevelser är stärkande för förhållandet" Detta blir säkert sanning om förhållandet överlever en pingsthelg i hård vind och tvåmanskajak!

Vårt äventyr utgick från Grebbestad, där våra ledare Bertil och Arinette Jonshamre, samt Lena och Lars Wasshede hade mött upp med kajaker och pressteam. En artikel för Friluftsliv skulle också snickras ihop. Under tre dagar gjorde vi sedan en fantastisk tur i Fjällbacka skärgården. Vi vet ju alla hur denna sommars väder varit, och det var inte ett dugg bättre under pingsten. Vi fick verkligen mäta våra krafter med elementen. Men det kändes tryggt med dom ledare vi hade. Vi fick lära oss en massa nytt både om utrustning och teknik. Vi gjorde många strandhugg bland skärgårdens pärlor. Kvällarna ägnades åt trevlig samvaro och även olika övningar.

Västkustens skärgård är ganska olik den vi har på östkusten. Det är inte många rader öar innan man är ute på öppet hav. I gengäld är öarna stora och höga och ger bra skydd mot vind och vågor. De paddelbara områdena är inte heller så stora som dom vi har i vår närhet speciellt om man räknar in även Åland.

Senare i sommar har vi sedan gjort turer på egen hand. En tur gick ut från Östra Lagnö (vid Ljusterö), där man kan hyra kajaker vid Klintsundet. Vi paddlade till Hallonstenarna och runt Husarö.

En helg i augusti hyrde vi kajaker från Brunnsviken Kanotklubb och gav oss iväg ut mot Söderarm och den fina skärgården där. Vi nådde ut till Håkansskär, där vi övernattade på en slät berghäll, och i fullmånens sken satt vi och tittade på finlandstrafiken som svepte förbi i farleden utanför. Vår isättningsplats var Räfsnäs, där det finns både isättningsramp och parkering. Det märktes också att det var en populär isättningsplats, det var massor av kajaker som landade här på söndagskvällen. I det här området kan man också besöka Fejan, där det finns krog och vandrarhem. På Fejan kan man hyra kajak och ditut tar man sig med passbåt från Räfsnäs.

En annan helg tog vi oss ut till Bullerö arkipelagen. Det var en av dom få riktigt fina helgerna i slutet av augusti. Då paddlade vi ut från Stavsnäs. Vi nådde ut till Bullerö och fann en fantastisk tältplats på en liten ö öster om själva Bullerö. En liten skyddad vik med en slät berghäll med plats för ett tält, vårt! Det var en magisk kväll, dagen hade varit varm och det kändes skönt att bada fastän vattentemperaturen uppmättes till +15. Under söndagen rundade vi Skötskär, en stor låg ö med många tältplatser, men tyvärr rätt så oskyddad.
Stavsnäs har dåligt med iläggningsplatser för kajaker, det finns en möjlighet, om dock krånglig, N om vinterhamnen, där det finns några meter stenstrand, som är tillgänglig. På återvägen hittade vi sedan en plats vid bron över till Hölö, som tydligen användes av många. Parkeringen var rätt dyr i vinterhamnen men billigare här ute.

Höstens sista paddling gjorde vi med ett gäng friluftsfrämjare i mitten av september. Det var en vådligt blåsig helg. Vi hyrde kanoter vid Östra Lagnö och hade stora planer för helgen. Tyvärr blåste dessa bort i ett huj. Vi hade stora problem att ens ta oss till Hallonstenarna den första dagen. Lyckligtvis fick vi stärka oss med en underbar äppelkaka med vaniljsås hos några vänner på Skålviksholmen. Efter en mycket blåsig och vågig överfart hittade vi en fin vik på östra sidan av Norrskäret vid Hallonstenarna. Där fanns gott om bra tältplatser i skogen och en fin klippa att tillbringa kvällen på. Vi började med att fira Svens födelsedag med en flaska Gula Änkan och fortsatte sedan att gräva bland alla läckerheter som förvarades i Kalles stora lådor. En fältmässig supé, - vi hade sämre korkskruvar än hemmavid. Under natten mojnade vinden en aning och vi smög oss tillbaka i skydd av holmarna mellan Husarö och Östra Lagnö. Det var en härlig utflykt trots vinden, och Barbro ångrade nog inte att hon hoppade på i sista stund. Hon torde ha rekordet i packning för kanothelg, trekvart från beslut till avfärd. Provianten kompletterade hon vid färjfästet i Roslags Kulla.

Jag har skrivit ned detta för att inspirera några andra inom vår förening att börja paddla kajak. Kanske finns det bland läsarna någon som skulle ha lust att ta tag i paddlingen i vår lokalavdelning. Det finns en hel del utbildningar för hugade.

Camilla Wikström

 

Bilder från Västkusten >>

Bilder från Söderarmsskärgården >>

Bilder från Bulleröturen >>

Bilder från turen till Hallonstenarna >>