Blekinge 6-11 augusti 2008

Vi var fyra personer som lämnade Skälö i Småland efter Misterhultspaddlingen och styrde kosan mot Blekinge, Sven, Heléne, Mats och Camilla. Vi bunkrade ny mat i Kalmar och fortsatte sedan mot Karlskrona, dit vi kom sent på kvällen. Övernattningen blev på Skönstaviks camping.

 

Vi startade vår färd från kanotklubben på Långö. En örlogsstad skall ju verkligen ses från sjösidan, så vi började med en rundtur längs stränderna i Karlskrona. Väldigt kul att paddla mellan hus och under broar i staden. Man har till stor del byggt om dom gamla militära byggnaderna till bostäder, småföretag och annan verksamhet.
 
Starten gick från kanotklubben på Långö Militära byggnader har blivit spektakulära bostäder
Gymnasieskola Länsresidenset
Amiralitetskyrkan, Sveriges största träkyrka Stumholmen från söder

När vi synat även örlogshamnen (fotoförbud) gav vi oss av österut. Skärgården är ganska öppen och det finns inte många alternativ till rastplatser. Vår första anhalt blev Panaholm, som också är ett populärt utflyktsmål för karlskronaborna. Efter en sen lunch fortsatte vi österut och passerade snart den stora landsvägsbron till Senoren och Sturkö. Skärgårdens karaktär är här helt annorlunda än vi är vana vid från östkustens arkipelager, Stora öar med mycket skog, och stora öppna fjärdar. Man blir väldigt beroende av hur det blåser.

Vårt första nattläger hade vi på Varö som befolkas av otroliga mängder gäss, och får. Gässen gav sig snabbt av till sitt fågelskyddsområde intill och fåren störde oss inte mycket, men vi satte upp staket runt tälten.

Bron till Senoren Gässen lyfter från Varö..........
.......och lämnar över till oss Ingärdad tältplats

 

Vi fortsatte sedan söderut i rejäl motvind. Första rast vid Svenöns naturreservat, där det finns badplats och även ett gammalt raserat torp, samt en otrolig mängd stengärdsgårdar. Vid Ytteröns norra spets passerade vi en privat vägfärja över till fastlandet. Vi var nu ute i yttersta havsbandet och kunde se Torhamnsudde, den sista utposten österut, vid horisonten. Vi gjorde också ett besök i den lilla byn Hästholmen.  En dyster väderprognos lovar fortsatt hårda vindar, men vi chansar ändå på att fortsätta österut mot Långören. Vi ville ju så gärna se det lilla fyrsamhället. Vi hade nu vinden i ryggen och drev eller seglade med god fart mot Långören. Väl där hittade vi ett trevligt kafé med entusiastisk värdinna. Svårt att förstå att det kunde bära sig! Vi klev också upp i fyrtornet.

 

Stengärdsgårdar på Svenö Privat vägfärja mellan Ytterön och fastlandet
Ytterskärgård med Tornhamnsudde i bakgrunden Vi lyssnar till en dyster väderrapport, Långören bakom oss
Sven seglar mot Långören med hjälp av paddeln Mysigt café på Långören
Utsikt från Fyrtornet på Långören Längs vägen på Långören

 

Inne i den djupa viken på norra Vieskär fann vi en lämplig tältplats. Det var en stor ö, som var ordentligt igenväxt med enbuskar, men där man försökte hålla landskapet öppet med hjälp av kor. Den västra sidan av udden bjöd på fina stränder och ett mer öppet landskap. Fram på morgonen hade korna upptäckt oss och var väldigt nyfikna.

 

Vi paddlar i gräset Sven dirigerar trafiken
 
Smaskiga kajaker, Mats badar lugnt i bakgrunden  

 

Vi började sedan återfärden mot Karlskrona. Vi hade tänkt gå söder om Sturkö, men redan ett försök att runda Hästholmen på södra sidan visade sig alltför mödosamt, så vi fick ta oss tillbaka ungefär samma väg som vi kommit. Inre Gåsefjärden var jobbig, men närmare Senorens sydsida blev det lugnare och vi tog oss till V Skällö, där vi stannade några timmar i naturreservatet för lunch. Nu hade det börjat blåsa mer och det gick knappt framåt alls i motvinden. Krafterna tog helt slut när vi nådde norra Sturkö och vi gick i land för att rådslå om fortsättningen, stanna kvar eller bogsera vidare. Det visade sig att det innanför strandbrämet av alar öppnade sig en bergsplatå med utmärkta tältplatser. Lugnt och stilla var det också. Vi gjorde en promenad i omgivningarna och hittade då en örtagård, med tillhörande museum, som drevs av ett entusiastiskt par.

 

Sällskap vid kaffet Fin tältplats innanför strandbrämet
Örtagård med kryddbod på norra Sturkö  Avfärd på morgonen

   

Följande morgon gick vi upp i svinottan, för att komma iväg innan blåsten åter tog i, och det fungerade den här gången också. Vi paddlade raskt över de stora fjärdarna och intog sedan frukost på Knösö.  Sedan återstod bara en tur på Karlskronas baksida, förbi reningsverk, motorvägsbroar och järnvägsbroar tillbaka till Långö.
 

Vi kom fram i hällande regn och försökte få utrustningen någorlunda torr till bilarna. Under dagen gjorde vi sedan en utflykt med färja till Drottningskärs kastell, som vi hade tänkt besöka med kajakerna. På kvällen hade vi fått nog av tältlivet och tog in i campingstuga på Dragsö camping, som ligger granne med  Brändaholms koloniområde en trädgårdsoas, som sägs vara en av Sveriges mest fotograferade platser.

 

Under broarna mellan Trossö och fastlandet Drottningskärs kastell i ösregn
Brändaholms koloniområde  

 

Sammanfattningsvis kan man säga att turen var en annorlunda upplevelse, vi hade otur med vindarna, och det fanns oändligt mycket mer att se. Man skulle dock ha svårt att satsa på att göra en tur hit enkom, eftersom det skulle vara så chansartat att kunna paddla ut med en grupp i den öppna skärgården.

 

Författare: Camilla Wikström

Fotograf: Mats Ljungberg

 

Tillbaka