Ostkusten 5 skärgårdar 20 juni - 1 juli 2013

Rutt (klickbar)

Loggbok (saknar nedre delen just nu)

En liten berättelse om en ”klassisk” kajaktur genom 5 skärgårdar i Småland och Östergötland (Misterhult, Tjust, Gryt, S:t Anna och Jonsberg). 

Turen har stått på önskelistan några år, och i år fick vi tillfälle att genomföra den och även kombinera den med den midsommarpaddling vi brukar ha. 

Turen genomfördes av fyra (halv)pensionärer i åldern 64-70 år, och vi har inte som målsättning att enbart paddla. Turen består av så mycket mer, att få se och leva i naturen, att besöka platser på land (öar) och att njuta av god mat och fika. Midsommarluncherna, som tar 3-4 timmar, består av fint uppdukade sillbord och på kvällarna har vi 2- eller 3-rättersmåltider med färsk eller egenhändigt torkad mat, gärna med god dryck (i måttlig mängd) till. 

Turen gick från Kråkelund, norr om Oskarshamn, till Arkösund. Fågelvägen är det 12 mil, men genom våra krokar kom vi upp i 19 mil. Turen tog 12 dagar (nästan två dagar bil samt paddling 10 dagar plus första kvällen och sista morgonen). Dagsetapperna var mellan 16-27 kilometer, och som sagt en hel del pauser för mat och/eller att se på något. 

Förutom att vi åt vår egen mat på klipporna, så besökte vi Idö krog, Hasselö Sand kafé, restaurang Sjökanten på Hasselö samt Harstena krog. Det passade väldigt bra att få måltider på dessa, väldigt olika, matställen. Dessutom köpte vi rökt fisk på Väderskär. 

Vi besåg även Klåvskär, Flatholmen, Idö, Hasselö, Väderskär, Harstena, Marö kupa och Alnholms naturreservat. Eftersom några av oss pysslar med geocaching passade vi på att ta de ytterskärgårdsgeocacher som låg någotsånär i färdvägen, och bra geocacher ska ju också visa upp intressanta ställen.  

En natt, och kommande morgon, förvarnades om 50 mm regn samt blåst så då passade vi på att bo i en stuga vid Bokö, som låg lägligt på vägen. 

För övrigt hade vi ganska lugnt väder, ibland helt lugnt eller annars medvind. Några dagar var det kraftigare medvind, bl.a. på väg från Häradsskär samt till Harstena och Aspöja, med 6-8 m/s bakifrån eller snett bakifrån, vilket gjorde det lite gungigt. En förmiddag första dagen hade vi motvind, och på midsommarafton regnade det under vår sillunch under tarpen. Men i huvudsak toppförhållanden, och vi hade inte klarat turen i motvind. Det kändes vemodigt att kliva i land i Arkösund. 

I och med tre krogbesök och fisk från Väderskär så räckte i princip vår mat vi hade med oss. Vi kompletteringshandlade lite på Eköns camping söder om Fyrudden samt i bageriet på Harstena. Vatten fyllde vi på några gånger under resan. 

Vi fick parkera hos Åsa Nilsson i Kråkelund, där vi även fick höra om de äldre släktingarnas arbete som skeppare och lotsar. Vi besökte under paddelturen även släktingarnas (Åke och Siv) hem på Flatholmen, där ett skärgårdsmuseum håller på att ta form. 

Det finns en mängd fågelskyddsområden vid denna tid (fram till 10/7), som påverkar rutten en del, men de gav inga större problem. De finns inritade på kartorna och vi hade även skaffat information på nätet från länsstyrelserna. Vi såg inte så mycket fågel, mer än ett stort antal svanpar, där de flesta hade mellan 3-5 ungar vilket är glädjande. Vi hittade även en död havsörn, om vilken vi har haft kontakt med Riksmuséet.

Vi hade stor hjälp av Calazos ypperliga bok ”Paddla kajak S:t Anna-Misterhult” som gav idé till denna tur och som har en hel del fakta i sig. Vi hade bl.a. inte kommit till Alnholms okända naturreservat på Aspöja, med sina fantastiska geologiska formationer, om det inte hade nämnts i boken.
    

Bilder:

 

Film:

En havsörn jagar under lång tid en flock kanadagäss på vattnet. (Kör gärna 720 p och helskärm, även om filmen är tagen på långt håll och med fläckar på sensorn).

 

 

     
 
Hem (Mats och Camillas hemsida)