Gräsö/Örskär 2011 (19-21 augusti)

 

Fredag 19:e augusti  Örskär runt med topptur

 

Morgonen bjöd på strålande solsken och goda förutsättningar för en härlig paddeldag. Men, med hotande oväder på ingång valde vi att sjösätta vid Örskärssund på norra Gräsö och säkra upp med en bil för möjligt avslut vid Långanäs. Efter förmiddagskaffet var vi så äntligen i vattnet! En kort paddling senare landsteg vi på Örskärs västsida där vi tog oss genom snårig terräng till fyren.  Det är en ståtlig fyr i svart och vitt som har lett sjöfarare rätt sedan 1739. Vi besteg den 34 meter höga fyren och tittade på den vackra utsikten över havet innan vi återvände till kajakerna och en välbehövlig lunch.

 

Paddlingen runt Örskär bjöd på viss motvind och en del vågor, men inget som hindrade våra tappra deltagare. Vi slog upp våra tält på Brudbådan, på fina klippor i lä av skogen.

 

Landstigning på Örskär, grunt

Örskärs fyr och det fina vandrarhemmet

Vi har besökt fyren

Högst uppe. Fyren fortfarande i drift.

Utsikt mot norra Örskär, sönderbrutna klippor

Vi paddlar runt Örskär

 

Lördag 20:e augusti  En dag för reflektion

 

Morgonen på Brudbådan rivstartade med ett ”kom kajakerna är på väg ut i vattnet”. Det visade sig vara sant. Under natten hade lågtrycket dragit in över oss och vattennivån i viken där vi landat stigit betänkligt. Några deltagare tog på badkläderna och flyttade kajaker till säkrare mark.

 

Efter frukosten kom de första regndropparna och det tillsammans med kraftig vind gjorde att vi beslutade att tillbringa förmiddagen i tälten och hoppas på väderförbättring under dagen. Den väderförbättringen uteblev… Vi fick gott om tid att läsa, vila och umgås med våra egna tankar.

 

Måltiderna intogs gemensamt under ett par skyddande tarpar och deltagarna höll humöret på topp trots tveksamma yttre förutsättningar. Man har det inte bättre än man vill.

 

Vår exemplariska matplats, under tarparna

Glatt humör under tarparna

 

Britt-Maries bord

 

 


 

Söndag 21:a augusti  Slalom i solskenet

 

Söndag morgon. Regnet har upphört och, ja, solen skiner! Vi bestämmer oss för att paddla ut till Fluttu och Fluttuskären för att sedan snirkla oss tillbaks mot Långanäs via Digelskäret. Förmiddagen bjuder på idealisk paddling i lätt medvind och motsjö som ligger kvar efter lördagens blåst. Under dagen möter vi mängder av havsörnar och andra sjöfåglar. Det märks att fåglarna trivs här i Gräsös glesbefolkade skärgård.

 

Turen avslutades som den inleddes, med fika och solsken och jag tror att vi alla njutit av en på alla sätt skön helg. Som någon sa, det är inte ofta man får chansen att tillbringa en hel dag med sina egna tankar. Kan man dessutom blanda det med paddling och vacker natur så finns det inte mer att önska.

 

Mycket vatten har samlats i sänkorna på berget

Sol och läge för torkning av kläder på träden

Fin kaffeplats i skyddad vik på Fluttu

Fina skär vid Fluttu

Camilla

Åsa

Lunch på Digelskäret i värmen

Sjösättning inför de sista vindlingarna mot målet

 

Tack Bengt, Bengt, Britt-Marie, Camilla, Ingegerd, Lennart, Marie och Sigbritt för trevligt sällskap!

 

Ledare: Åsa Sandgren och Mats Ljungberg

 

Text: Åsa Sandgren

Foto: Mats Ljungberg