Antarktis 2006 (1 - 23 november)

Mats och Camilla landstiger på Antarktiska halvön (Brown Bluff)

 

En fantastisk resa till Antarktiska halvön, där även Sydgeorgien och Falklandsöarna var inkluderade. Sydgeorgien var en av höjdpunkterna, med sitt rika djurliv och fina natur. Dessutom finns där en hel del polarupptäckarhistoria och valfångsthistoria. Även Antarktiska halvön bjöd på fantastisk natur och en hel del pingviner. 

Resan arrangerades av PolarQuest, en resebyrå i Göteborg med specialinriktning på Antarktis och Arktis, och vi hade fyra mycket entusiastiska och kunniga guider med oss. Dessutom ett mycket trevligt resesällskap på 50 personer från Sverige och Norge. Fartyget vi åkte med var ett ombyggt, ryskt, isförstärkt forskningsfartyg, med en mycket vänlig kapten Sergeij och för övrigt vänlig besättning. Det fanns inget övrigt att önska på denna resa..

Resan gick via Santiago de Chile, där vi tillbringade 0.5 - 1.5 dygn (några av oss satt fast i Arlandas snöoväder i stället), och därefter flyg via Punta Arenas i södra Chile, till Falklandsöarna, där fartyget Professor Multanovskiy väntade. Vi fick även en ledig eftermiddag i Port Stanley, och det var intressant att uppleva Falklandsöarna.

Efter 16 dagar till havs var vi åter på fast mark i världens sydligaste stad, Ushuaia, på sydspetsen av Eldslandet. Efter en utflykt till nationalparken Tierra del Fuego flög vi till Buenos Aires, där vi tillbringade 2 dagar och därefter hem till ett milt och mörkt Sverige.

Nedan, via länken, finns en del bilder från resan. Hemsidan är inte helt färdig, men vi lägger ut en del av vårt material för dem som vill titta. Vi tänkte se över bilderna lite mera, och håller även på att få in mer text.

Mats Ljungberg och Camilla Wikström

Våra bilder

Antarktis (10 % av jordens yta) Vår rutt
Vår rutt längs Sydgeorgiens norra kust Vår rutt längs Antarktiska halvön

Tillbaka

Till Mats o Camillas startsida