Norra Åland, samt Rödhamn, 24-28 juli 2013

 

På hemväg från släktbesök i Finland, så planerade vi att paddla några dagar på norra Åland, i de trakter vi varit i många gånger förut. Nu fanns det även några geocacher som hägrade.

Tyvärr var de åländska vägfärjorna fullbokade (vi hade tänkt att åka över Brändö), så det blev att ta den stora Finlandsfärjan från Åbo till Mariehamn i stället.

En envis nordan på 8-13 m/s senarelade dock vår tur lite, så vi passade på att besöka Föglö med bil en dag. När vinden började minska så paddlade vi en dag på södra Åland, ut till den berömda segelhamnen Rödhamn, där det också fanns en del geocacher. En vacker och intressant ö.

Därefter blev det start från Hamnsundet på norra Åland. Vi besökte Boxö, och tog en geocache i Ålands största grotta högt uppe på berget. Efter en natt söder om Saggö paddlade vi sedan i ganska tät dimma (med GPSen som hjälp) till Mulklobben, med alla sina tordmular, där dimman turligt nog minskade ett tag så att vi fick se de härliga fåglarna. Därefter i fortsatt tät dimma till Länsmansgrund, där det även fanns en ny geocache. Dimman lättade sedan och vi fick tillfälle att paddla norr om öarna och tältade på norra delen av Kalskär, med mycket fina klippor och fri sikt till Haparanda. Det har varit en målsättning att någon gång tälta där, så den uppfylldes.

Därefter snirklade vi söderut och hamnade på Kikarberg-Ramsö för den sista natten. Sista dagen for vi via Kastgrundet, med kaffe och bad, tillbaka till Hamnsundet, med lunch och härligt bad på klipporna någon kilometer innan Hamnsundet. Fullbokade färjor gjorde sedan att vi blev kvar en extra dag på Åland.

Det kändes bra att få fem paddeldagar, samt några dagar sightseeing med bil på Åland, på hemvägen från Finlandssemestern.  

 

Bilder:

 

     
 
Hem (Mats och Camillas hemsida)