Norra Åland 5-12 juli 2008

 

Berättelse med en del bilder finns nedan. Man kan klicka på bilderna, så blir de större.

 

Det finns även ett galleri med alla bilder, med kortfattad text, där man kan förflytta sig genom att använda pilarna eller få det automatiskt uppspelat.

Länk till galleriet.

 

Sammanfattning:

 

Vi gjorde en liknande paddling som förra året med nio deltagare. Den här gången hade vi med oss all mat och vatten för sju dagars paddling, vilket gick mycket bra. En dag till vore önskvärt för att få ännu större handlingsfrihet i färdmål eller för att ligga stilla någon dag.

 

Att paddla på norra Åland, som är utsatt för väder och vind, innebär att man inte i förväg kan lägga upp en given rutt, utan vindarna får styra. Dock ligger startplatsen längst i söder, vilket gör att man börjar paddla mot norr och är det då nordlig vind får man motvind. Är det för mycket vind får man ligga stilla. Det finns dock vissa pärlor man gärna vill komma till, och vi lyckades till stor del uppnå dessa.

 

Vi utgick från Sandösunds camping och höll oss mellan Saggö i väst och Yxskär i öst. Vädret var ganska blåsigt, med 5-10 m/s nordlig vind i början som de sista dagarna vred till sydlig. Vi lyckades dock nästan alltid hitta lä till rast- och tältplatser. Vi hade regnskurar några nätter samt en eftermiddag, för övrigt ganska soligt och omkring 15 grader. Vi behövde inte utnyttja våra tarpar (regnskydd/vindskydd) någon gång. Dock tyckte en del att det var lite kyligt.

 

Vinden var ibland ganska besvärande när den var mot, och vi råkade även ut för kraftig dyning norr om Saggö. Näst sista dagen, när vi nästan skulle vara framme, fick vi söka ”nödhamn” öster om Delet, när 10-12 m/s motvind på det öppna Delet var för mycket. Vi fortsatte sedan vid fyratiden på morgonen i lugnare väder och fick en fin grynings- och förmiddagspaddling och kom fram i rätt tid.

 

På våra turer har vi normalt kaffe vid elvatiden och lunch vid ettiden. Därefter gärna en eftermiddagskaffe, såvida vi inte redan kommit fram. I år blev det inte några längre badstunder i det 14-gradiga vattnet, när det heller inte var så varmt i luften.

 

Bortsett från andra dagens blåst i motvind, med sen ankomst för att komma i bra läge för fortsättningen, så var vi i regel framme mellan fyra och sex och kunde njuta av en lugn kväll med tillhörande matlagning. Detta är också en del av turen.

 

Vi utforskade också en del öar, där konferensanläggningen i gamla byggnader på Silverskär var en höjdpunkt. Likaså besåg vi de gamla husen på Väderskär, där filminspelningen av Stormskärs-Maja ägt rum. Dessutom vandringar på några andra öar.

 

Vi såg havsörn så gott som varje dag och ibland på ganska nära håll, där den satt på klippor eller i träd. För övrigt var det en hel del svärtor och tobisgrisslor förutom tordmularna vid Mulklobben. Vi såg också orm, både huggorm och snok, på flera av de ställen vi rastade på.

 

Alla verkade nöjda, trots vissa besvärligheter, och det var en väldigt positiv grupp vilket förhöjer upplevelsen. Alla har också fått mer erfarenhet av vågor och vind.

 

Första dagen

 

Vid femtiden var vi iväg. Den nordostliga vinden, 10 m/s, gjorde att vi gick väster om Sandön, där det är mer skyddat, men där var det i stället hård nordvästlig vind. Vi segade oss upp i vågorna mot Flatgrundet, där vi hittade en bra tältplats i sol och lä. Skönt att vara iväg och inte behöva tillbringa första natten på campingen.

 

Start Sandösund i rejäl blåst Klipporna vid Flatgrundet

 

Andra dagen

 

Den nordliga vinden, ca 6 m/s, fortsatte, och vi stretade vidare. Kaffe på Ullholms fina klippor och lunch på en ö vid Simskäla och därefter mer vågor norr därom. Vid Viggskärs fina fågelholkar, där vi också fick kaffe, kostade vi på oss 1 km medvind och rundade Hamnö innan vi sedan fortsatte i hård motvind upp till Pargrundet. Detta var det önskvärda, men svåruppnådda målet, för dagen.

 

Fika Ullholms fina terassklippor Camilla vid knipholk (ihålig trädstam med stentak) vid Viggskär
 
Äntligen framme vid Pargrundet efter en dags motvindspaddling  

  

Tredje dagen

 

Det susar i träden och är mulet och vi diskuterar om vi ska fortsätta, vilket vi till slut gör. I sidvind till Länsmansgrund, där vi fikar, och sedan fortsatt sidvind, med lite större vågor, till Aspskär där vi lunchar i blåsten. Vi snirklar i vågorna bland öarna för att ta oss ner till Mulklobben, där vi njuter en lång stund av tordmularna, innan vi kör i medvind ner till Saggö.

 

Kvarvarande dyning från norr, och fortsatt vind, omkring 6 m/s, gör att vågorna är rejält stora. Vi kommer dock in i sundet öster om Saggö utan problem och tältar sedan söder därom. En upplevelserik dag med sedvanlig avslutning med god middag på fina klippor.

 

Alla tjejer förbereder sig Länsmansgrunds övernattningsstuga
Lars nedanför klipporna Tordmular (som en eskader stridsflygplan)
Tordmular, vinglig landningsteknik Tordmular
Tordmular Tordmule
Britt-Marie med kök anpassat
till skinkskivor
Monika Ingegerd och Lennart Lars
 
Våra sköna klippor i lä  

 

Fjärde dagen

 

Medvind till Hamnsundet, efter en sväng runt Flatö. Vi tar kombinerat fika och lunch och pratar med en som är uppväxt på stället. Hamnsundet verkar vara på nedåtgående med försämrade öppettider för kiosken.

 

Vi går sedan i land på Silverskär, där det finns en konferensanläggning inrymd i gamla skärgårdshus, och där man håller på och bygger ut med en ny ladugård. Vi hade tur och fick en tvåtimmarsguidning av Lena Holmström, och husen var verkligen en upplevelse. Före jul kan man äta julbord här.

 

Sedan en lite gropig färd i sidvinden på Boxöfjärden innan vi hittade en fin tältplats på öarna österut, och kunde njuta av en solig kväll och lite bad.

 

Hamnsundet, där vi fick lov att använda gräsmattan Mellangårds, Silverskär
Lena Holmström guidar oss runt i alla husen Norrgårds, restaurang och konferens
Havsörn, lagligen uppstoppad Britt-Marie vill som vanligt ha havsnära
Mats badar i det 14-gradiga vattnet Bengt och Sigbritt lagar mat

 

Femte dagen

 

Lugnt när vi börjar paddla och fram till kaffet på Rönnskär. På överfarten till Väderskär börjar det sedan blåsa och vid lunchen börjar det regna. Vi rundar Väderskär och sätter upp tälten på en fin klippa på ostsidan, i hällande regn och blåst.

 

Vi beser även de ”gamla” husen, uppförda för filminspelning av Stormskärs-Maja 1975. Det har varit ett mål att en gång få se dem, och nu lyckades det.

 

I naturhamnen ligger två nybyggda Ålandsskutor (byggda i Sjökvarteren i Mariehamn), byggda efter gammal modell.

 

Middag i lä av den stora klippan, och utan regn.

 

Vi letar tältplats i regnet, på norra Väderskär Blöt Sigbritt
Kvällspromenad från vår klippa på ostsidan av Väderskär Byggnader för filminspelning av Stormskärs-Maja 1975
Interiör Spargrisen igenproppad med svalboskit
Middag under klippan som erbjuder lä Camilla väntar på korv och bulgur med aprikos, russin och mandlar

 

Sjätte dagen

 

Ännu en solig dag och nordvästlig vind ca 5 m/s. I medvind till Rödskär, där vi fikar och väntar på Lars som glömt sin klocka (trodde han). Därefter medvind till Galten, där vi lägger till på sydsidan och beser ön. En fantastisk ö med bassäng samt höga klippor och vi ”tvingar” oss till en tidig lunch på denna fantastiska rastplats. Därefter medvind till Yxskär, där vi tältar långt in på de fina klipporna. Vinden avtar sedan på kvällen, och vi får njuta av en solnedgång i havet. Mats och Lars tar en kvälls/nattur cirka en mil norrut och tillbaka för att ev. få se någon säl, men det fick vi inte.

 

Mot Yxskär i medvind Landstigning på sydsidan av den fina Galten
Galtens bassäng Yxskärs klippor
Lars torkar och studerar kartor Lennart och Ingegerd njuter i kvällssolen
Kvälls- och nattpaddling Vi går igenom färdvägen

 

Sjunde dagen

 

Vi får en skön frukost i solen innan vi ger oss ut i blåsten. Först paddling i sidvind men sedan blir det kraftig motvind. Vi söker lä bakom öarna, men de erbjuder begränsad lä eftersom de är långsmala och ligger i vindriktningen. Efter en lång lunch, med en sovstund, stretar vi vidare till Harskär.

 

Vi försöker sedan att korsa det öppna Delet, men den förväntade kraftiga sydvästvinden har kommit en halv dag tidigare än prognosticerat och gör det omöjligt att passera. Vågorna piskas till skum och vi kommer knappt framåt (vind ca. 10-12 m/s enligt rapport). Vändning via vänstersväng, för att undvika klippor, och sedan går vi iland på det närbelägna Stenskäret, som erbjuder en plan liten klippa någotsånär i lä bakom havtornsbuskarna. Vi avvaktar först om det ska mojna, men när regnmolnen närmar sig sätter vi upp tälten, tätt packade och förankrade med mycket stenar.

 

Vi får en sista middag utan regn och i god stämning. Vi värmer termosvatten för att ha i beredskap för en tidig avfärd om det skulle lugna ner sig. Annars får vi vara kvar och försöka boka om biljetter. Vid midnatt kommer ett kraftigt regn.

 

Lunchvila efter motvind (och mer motvind blev det) Vår "nödhamn" med tät tältning i skydd av havtornsbuskarna
Tälten väl förankrade Mats lagar mat, med tilltugg

 

Åttonde dagen

 

Klockan fyra får Mats äran att sjunga ”God morgon, god morgon, hör vackra fåglar sjunga …” och vi stiger upp och konstaterar att det är lugnare. Rivning av tält och en snabb fika innan vi är på väg. Molnen lättar och vi får nästan en riktig soluppgång. Överfarten går bra och på Langö får vi sedan riktig frukost halv sju i lä bakom en klippa. Här finns även en fin tjärn med blommande sileshår i mångd.

 

Sedan paddlar vi mellan öarna och tar en lång kaffepaus på Sandön 3 km innan campingen med sol, vila, lite bad och en summering av turen. Därefter den sista motvinden, där vinden nu har ökat igen. Det kändes skönt att även den sista dagen blev en skön paddlingsdag, och inte bara en transportsträcka fram till målet.

 

Avfärd i gryningen, molnen skingras Framme på Langö efter överfarten, dags för riktig frukost
En fin tjärn Blommande sileshår i mängd
Förmiddagskaffe och vila, samt summering av turen, Sandön Sista biten in mot campingen

 

Vi som var med var

 

Mats,  Lars (ledare)

Camilla, Britt-Marie, Monika Ingegerd, Lennart, Bengt, Sigbritt

 

Författare och fotograf: Mats Ljungberg