Tjejtrampet på Gotland

28 maj - 4 juni 2009

 

Visby - Klintehamn - Ljugarn - Hablingbo -
Klintehamn - Stora Karlsö - Visby

 
 

 

   
  Rund toppmurkla.                                                         Nästrot                                             Krutbrännare                      St Pers Nycklar
  Fältsippa                                                                                  Bergsskrubba                                                          Mosippa
 
 
Dag 1. Femton förväntansfulla tjejer äntrade Gotlandsfärjan i Nynäshamn, fullpackade med cykelväskor och ryggsäckar. Marianne körde en följebil, som visade sig vara nyttig på många sätt och vis.
I Visby stod 14 tantcyklar och väntade på oss hos Ohoj cykeluthyrning. Cyklarna var rustade med 3 växlar och en präktig cykelkorg. Dom var lättrampade och bra. Vi gav oss genast iväg mot vårt första mål, Klintehamn och Warfsholms vandrarhem. Det var ca. 30 km dit, och det klarade vi med glans, även om de tungt packade cyklarna kändes lite vingliga till en början. Middagen stod dukad på hotellet, och nu kändes det att vi verkligen var på väg.  

Gun och Lena på bron med Warfsholm i bakgrunden Gotlandsruss med föl
 Gotländsk änge vid Lojsta Krka  Siv

 Dag 2. Idag skulle vi ta småvägar tvärs över Gotland till Ljugarn. Där kunde man inte få vare sig middag eller frukost, så vi började med att proviantera. Här kom bilen genast väl till pass. Vi laddade in grillad kyckling och sallad och bröd plus diverse frukost tillbehör och startade vår färd mot Ljugarn. När vi kom in på småvägarna i det inre av Gotland, gick något snett med orienteringen och vi virrade omkring ett slag. Vårt mål var Lojsta hed och Russparken där. Efter färd på några jobbiga grusvägar hittade vi Russparken och hade en väldig tur, för Hushållningssällskapet hade en busslast besökare där, vilket innebar att man lockade till sig russen med utfodring vid platsen där vi stannat till.
Gotlandsrusset är Sveriges enda inhemska hästras. Den höll redan på att dö ut, men med insatser av hushållningssällskapet och privata hästägare, håller man ca. 50 ston i beteshagar på Lojsta hed. Varje år får man ca 35 föl och lyckas på så sätt öka stammen. Väldigt kul att få se!
Vid Lojsta kyrka stannade en del av oss för att spana in ett riktigt gotländskt änge, med alla typiska växter, ädla lövträd och hassel, stora mängder St Pers nycklar och Johannesnycklar och en massa andra ängsblommor. Nära Lojsta slott kom sedan vår första (och enda) punktering. Vi är ju inte så skickliga på sådant, så vi ringde genast efter följebilen, som kom och hämtade cykeln och dess förare. Vid Ethelhem gjorde vi ett besök på ett krukmakeri med försäljning. Vi kunde också byta cyklar med varandra, så att den tröttaste nu fick åka bil tillsammans med den punkterade cykeln. I hård motvind avverkade vi nu de sista dryga milen mot Ljugarn. Ljugarns vandrarhem låg mycket vackert precis vid havet och var inhyst i det gamla tullhuset. Ett museum över Strandridarna fanns strax intill, och i en sidobyggnad fanns ett trevligt självhushållskök och duschar.
Den vänliga vandrarhemsvärden erbjöd sig att försöka laga punkan. Det visade sig dock att däcket var så förstört att det måste bytas. Det hela slutade med att Marianne tog cykeln på bilen till Visby och fick den utbytt. Det var ju bra service, synd att man valt att inte svara i telefon under hela fredagseftermiddagen. Det skapade ju en viss oro. Några raska damer fixade en god middag, och vi somnade gott i dom utmärkta sängarna. Dagens etapp mätte 58 km, vilket var i mesta laget, med tanke på ställvis dåliga vägar och hård vind.
 
 Lena djupt engagerad i punkan  Fornhammar
 
Dag 3. Nu var vi nära raukområdet vid Fornhammar. En del ansåg dock att det inte var värt att cykla den extra omvägen. Vi delade därför på oss och en del tog omvägen till raukarna. Dom var väl värda ett besök, och det fanns också en hel del intressanta växter där, stora ängar med fältsippa mot havet, nästrot och ängar med smultronblom.
Vi fortsatte sedan söderut och gjorde halt vid Gålrum där vi fikade och tittade på ett gravfält från bronsåldern och några skeppssättningar. Vi cyklade sedan gotlandsleden vidare mot När, där vi gjorde en avstickare mot havet. Det blåste väldigt mycket nu så vi övergav planerna på att luncha vid havet. Men vädret i övrigt var soligt och fint. Vi fortsatte sedan till Eke kyrka, där vi vek av mot Havdhem och Hablingbo. Den andra gruppen hade hunnit med ett besök på en loppmarknad och här kom följebilen väl till pass för att frakta fynden från loppisen. Porslin passar inte så bra i cykelväskorna!
Vi kom fram till Hablingbo och tog in på det fina vandrarhemmet där. Det var inrymt på övervåningen till vinfabriken och bränneriet på Gute Vingård. Vandrarhemmet var smakfullt och trevligt inrett och servicen god. Vi fick en trevlig och god gotländsk/italiensk buffémiddag i restaurangen, men vi valde ett boxvin från systemet som dryck, då det här producerade vinet inte riktigt passade våra plånböcker. Dagens etapp mätte 48 km + utflykten till Fornhammar på 8 km.
 
Dag 4. Nästa dag gav utrymme för valfria utflykter i grannskapet. Det var nog dags för en vilodag. Lena och Kerstin W tog bussen söderut för att besöka Lars Jonssons museum i Vamlingbo, och sedan cykla tillbaka. Vi andra började vår dag hos Margus, en stor gårdsbutik S om Hablingbo, där man sålde egenproducerat hjortkött och bröd, samt hantverk och souvenirer. Vi åkte sedan ut till havet för att leta efter museigården Petes. Det blev lite svårt eftersom det visade sig finnas flera gårdar med samma namn. Vi hittade fram till slut och fick dricka saft i den fina trädgården. Vi blev också guidade runt på gården och serverade dråpliga historier om livet på gården förr. Under dagen letade vi också orkidéer på en myr, där vi bl.a. fann Krutbrännare, som vi inte sett tidigare. Vi lunchade ute vid havet, det här var en riktig sommardag, det inbjöd nästan till bad!
På kvällen fick vi visning av vintillverkningen på Gute Vingård och lite avsmakning i restaurangen. Middagen hade vi köpt i affären och den avnjöts på vandrarhemmets soliga altan. Dagens etapp blev för mig 25 km, men vi gjorde ju lite olika saker.
 
 Petes museigård  Nästan badbart vid Petes
 På vandrarhemmets altan  Lauri Pappinen vid sin destillationsapparat
 
 Dag 5. Idag skulle vi besöka Eva på Sindarve lammgård utanför Hemse. Eva var tidigare skridskoledare i vår lokalavdelning. Hon har sadlat om från forskare till fårfarmare. Det måste vara en stor omställning att ta sig an flera hundra tackor, och Eva berättade att hon i år fått över 600 levandefödda lamm. Hon satsade stenhårt på god djurhållning och närproducerat kött. Hon berättade för oss om hela produktionskedjan och vi fick se dom vackra fåren på nära håll. Efteråt fick vi kaffe med nybakta bullar i trädgården. Tack till Eva för den höjdpunkten!
 
 Fåren på Sindarve lammgård  Kaffekalas i Evas berså (foto Gun Strandell)
 
Nu skulle vi fortsätta mot östkusten, vägen dit längs Storkanalen var lång och trist. Vi fortsatte sedan längs gotlandsleden, som slingrade sig fram på småvägar. Vi tog en lunchpaus vid ett lite trist vandrarhem vid Matsarve, men dom hade glass!, vilket vi behövde i värmen. Vi kom slutligen ut till kusten vid Bodbacke och Hammarudd. Härifrån fick vi en fin resa längs stranden med utsikt över Karlsöarna och solen gassande från en klarblå himmel, men det var ganska långt kvar till Klintehamn nu. Där tog vi sedan igen oss på Warfsholm och fick middagen serverad och en skön kväll i parken. 
 
   
 Fredlig användnng av skyttevärn  Längs västkusten med Lilla Karlsö i bakgrunden
   
 Kronvalls fiskeläge  Väderkvarn vid Ekstakusten
 
Dag 6. Efter frukost övergav vi våra cyklar (som skulle hämtas upp av uthyrningsfirman) och begav oss till Storakarlsöbåten, som hade sin hamn alldeles intill vandrarhemmet. Det var härligt att komma ut till Stora Karlsö, trots att det blivit omslag i vädret, det var riktigt kallt, bara ca. 10 grader och blåst. På St Karlsö blir man guidad runt och får inte göra egna utflykter förrän på kvällen när dagbesökarna lämnat ön. Guideturen varade ett par timmar. Efter det fick vi våra sovplatser i lite olika hus på ön. Bäst var stugan vid Hien, ett stycke väster om Norderhamn. Några av oss sov i ett par rum ovanpå toaletterna. Huset gick under namnet Klosettpalatset. Fyra av oss skulle dela en stuga. Det visade sig vara en liten nyuppsatt fiskebod, där det ena rummet var kallt och dragigt och det andra saknade fönster. En riktig nitlott. Det var nytjärat och luktade därefter. Tre beslutade att hålla ut, medan en flyttade upp till oss i Klosettpalatset. På kvällen gjorde vi sedan egna vandringar bl.a. bort till fyrträdgården, fyren och fågelberget för att titta på tusentals sillgrisslor och tordmular, som trängdes på klipporna.
På kvällen åt vi avslutningsmiddag på den storslagna restaurangen på ön. Den bemannades av en nybliven krögare med personal, ett något bisarrt inslag. Maten var i alla fall god, när den kom på bordet. Dom flesta av oss åt lammfilé. Den var ”närproducerad”, men om den var från Sindarve förtäljer inte historien. 
 
 Fyren Stora Karlsö  Herrbodi från 1815
 Stora Karlsöbåten  Fågelberget med sillgrisslor och tordmular
 Trångt på fågelberget (foto Margita Linder)  Den nyrenoverade restaurangen
 
Dag 7. Vi hade förvarnats om att vinden skulle öka, och att eftermiddagsbåten eventuellt skulle ställas in. På morgonen blåste det rejält och man ville nu tömma ön på turister, eftersom väderutsikterna de närmaste dagarna var usla. Vi fick alltså ge oss iväg efter frukost. Vi fick en mycket skvalpig återfärd, där flera ombord hann bli rejält sjösjuka under den korta färden. Väl i Klintehamn tog vi bussen tillbaka till Visby och tog in på vandrarhemmet i det gamla fängelset vid hamnen.  
 
Norderhamn Fiskeboden
  
 
Dag 8. Det sista dygnet ägnade vi oss åt sightseeing i Visby, där vi hade en kompetent guide i vår kassör Marie-Anne, som är född och uppvuxen här. Det fanns mycket att se i Visby. Vackra hus, Domkyrkan, Klinten, Almedalen, DBW:s (De badande vännerna) trädgård, Ringmuren och slutligen studenternas utspring nära hamnen. Nöjda och mätta på upplevelser tog vi båten tillbaka till Nynäshamn.
 
Under 5 dagar cyklade vi ca. 240 km. Stort tack till alla som deltagit i planeringen, Lena Kerstin och Ulla och tack till alla trevliga reskamrater i ”Cykelföreningen Fräcka Tanter”.
 
 
 Almedalen, Visby  Hansaplats
 Norderport Hård vind
 
 Vandrarhemmet bakom murar och taggtråd  
 
Text och foto: Camilla Wikström 
 
Länkar:
 
http://www.sindarvelammgard.se/index.htm
http://www.etelhemskrukmakeri.se/
www.guteinfo.com/scripts/gotland.asp?id=1664 (Gålrum)
www.gutevin.se/
http://www.gotlandsgarden.se/gard22_margushabling.htm
www.lansmuseetgotland.se/servlet/GetDoc?meta_id=1465   (Petes)
www.storakarlso.se/